Desi Ordinul Ministrului Sanatatii 269 din 15 martie 2017 este ordinul care introduce si in Romania notiunea de Obligatie de Serviciu Public (OSP), din Directiva 2001/83/EC, respectiv Articolul 81, exista in continuare confuzia, intamplatoare sau nu, referitoare la definitia acesteia. Pentru aceia care inca prefera sa considere aceasta obligatie ca instrumentul introdus de autoritati pentru “diminuarea drastica a exporturilor paralele”, prezentam definitia exacta din ordin: “Titularul autorizației de introducere pe piață a unui medicament și distribuitorii respectivului medicament introdus efectiv pe piață într-un stat membru asigură, în limita responsabilităților lor, aprovizionarea corespunzătoare și continuă cu acest medicament a farmaciilor și a persoanelor autorizate să livreze medicamente astfel încât nevoile pacienților din statul membru respectiv să fie satisfăcute.”
In acest context, “distribuitorii angro au obligația de a onora orice comandă justificată primită de la beneficiarii cu care se află în relații contractuale” acestia din urma referindu-se la farmacii. Daca din martie pana in prezent au existat reclamatii ale pacientilor referitoare la lipsa unor medicamente din farmacii, cauzele pot fi multiple, cu toate acestea doamna Anca Crupariu, purtatorul de cuvant al ANMDM, clarifica acest aspect. „Toate reclamatiile referitoare la neonorarea de catre distribuitori a unor comenzi justificate ale farmaciilor, inregistrate la ANMDM, in numar total de 233, au fost rezolvate si exista foarte multe motive pentru care pacientii nu gasesc un medicament in farmacii” dar acestea nu sunt lipsa medicamentelor din Romania si neonorarea comenzilor de catre distribuitori. Reprezentanta ANMDM face si precizarea ca motivele de fabricatie la nivel international si al UE, respectiv standardele inalte de calitate impuse producatorilor si de catre Directiva 62/2011 (directiva medicamentelor contrafacute), limiteaza marcant productia la nivel global a unor medicamente esentiale, referindu-se aici printre altele, la situatia vaccinurilor si a imunoglobulinelor.
Aceasta clarificare venita din partea autoritatii de reglementare din Romania, ANMDM, care monitorizeaza zilnic si controleaza operatiunile comerciale atat ale distribuitorilor (directi sau paraleli) dar si ale producatorilor si farmaciilor, este binevenita si aduce lumina intr-o piata in care in care, desi dezideratul principal al tuturor este protejarea sanatatii publice, exista inca multe contradictii in ce priveste gasirea cauzelor reale ale lipsei medicamentelor si ale solutiilor ce se impun in aceasta situatie.
Subiectul asigurarii disponibilitatii medicamentelor a fost deja pe agenda consiliului European , sub presedintia Olandei, Slovaciei si Maltei si este in continuare pe agenda 2017-2020 a Consiliului, acum sub presedintie Estona. Scopul UE si al statelor membre este de a sigura disponibilitatea medicamentului, nu de a crea bariere atat pentru comertul intracomunitar cat si pentru producatori.
Concluzia, atat a autoritatilor romane, asa cum reiese din aceasta emisiune, dar si a celorlalte state membre este ca nu comertul intracomunitar este cauza lipsei medicamentelor iar stoparea acestuia nu reprezinta solutia.
In Romania, finantarea bugetului sanatatii si stabilirea unor preturi care sa echilibreze puterea de cumparare a populatiei si interesul producatorilor sunt problemele esentiale si nu comertul intracomunitar care nu numai ca nu este cauza acestei crize dar este un principiu fundamental al realizarii pietei interne.
Ministrul Florian Bodog cauta solutii la nivelul comisiilor de specialitate din cadrul ministerului, pentru a aduce in regim de nevoi speciale anumite medicamente deficitare (imunoglobuline si altele) si nu intelegem de ce nu reglementeaza importul paralel care ar putea reprezenta o solutie pe termen lung pentru inlocuirea medicamentelor retrase de producatori de pe piata, din cauza preturilor mici (1/3 retrase din 2015) si pentru facilitarea accesului la medicamente noi, la preturi avantajoase.
Este regretabil ca in Romania nu exista o intelegere corecta a principiilor si dezideratelor pietei interne desi majoritatea statelor membre le respecta si tin cont de ele in gasirea de solutii.
Sursa:
Exporturile paralele de medicamente – Probleme la Zi – Radio Romania Actualitati – 20.09.2017
Realizator: Alexandra Andon
Farm. Coralia Kreyer
Director Executiv
Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente