ADEM România, Bucureşti 28 aprilie 2017 – „Nu s-au primit cereri de vaccin pe care să nu le onorăm,” declară farm. Coralia Kreyer, director executiv al ADEM România (Asociaţia Distribuitorilor Europeni de Medicamente).
Epidemia de rujeolă care afectează în aceste zile România este cauzată de lipsa imunizării copiilor şi a informării corecte a românilor, situaţie confirmată şi de cele mai recente informaţii prezentate în spaţiul public.
„Deşi nu ne aflăm în relaţie contractuală cu producătorii, notificăm zilnic ANMDM (Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale) asupra medicamentelor destinate a fi livrate intracomunitar (în cazul în speţă, a vaccinului antirujeolic), acestea fiind stopate momentan de la livrare, in conditiile in care autoritatile sunt responsabile de asigurarea stocurilor de vaccinuri, deoarece programele de imunizare se deruleaza de catre Ministerul Sanatatii, avand la baza licitatii nationale. Cu toate acestea, nu am primit comenzi de la beneficiarii cu care ne aflăm în relaţii contractuale şi nici din alte surse,” precizează directorul executiv al ADEM.
Acest aspect este confirmat şi de către preşedintele ANMDM, Nicolae Fotin: „Am publicat pe site lista cu notificările pentru livrări intracomunitare şi aşteptăm sesizări de la pacienţii care nu găsesc medicamente din acea listă, dar până acum nu am primit nimic.”
„Ne manifestăm deschiderea spre plasarea acestor vaccinuri către pacienţii români, în măsura primirii unor comenzi justificate din partea farmaciilor sau a pacientilor şi apreciem faptul că Ministerul Sănătăţii, respectiv, ANMDM au notificat CE referitor la suspendarea exportului paralel a vaccinului antirujeolic din motive de sănătate / siguranţă publică. Cu toate acestea, în condiţiile existenţei in piata a unor stocuri care nu sunt solicitate, considerăm această măsură ca o încălcare a art. 35 TFUE, prin care orice restricţii cantitative sunt interzise între statele membre şi, implicit, a art. 28 TFUE a liberei circulaţii a mărfurilor. Cauzele reale ale epidemiei actuale sunt lipsa vaccinării/imunizării populaţiei infantile/adulte, ca rezultat al unei informări insuficiente referitoare la aceste riscuri, probleme de producţie/aprovizionare a pieţei, precum şi o (re)distribuire neuniformă pe teritoriul României a stocurilor disponibile. Restrictionarea exportului paralel. Conditiile derogatorii prevazute in articolul 36 TFUE nu sunt indeplinite iar restrictionarea exportului este doar o masura nejustificata si neproportionala fata de situatia actuala. Reiteram faptul ca protectia sanatatii copilului precum si protectia sanatatii publice in general este parte integranta a eticii noastre de afaceri, precum si aprovizionarea cu precadere a pietei si pacientului din Romania. Situatia lipsei si accesibilitatii medicamentului, atat in Romania cat si la nivel European, are drept cauze un cumul de factori care provin de la fiecare nivel al lantului de aprovizionare: producator-distribuitor angro-farmacie si nicidecum de la un singur nivel, respectiv cel al comertului intracomunitar.” afirmă oficialul ADEM România.
De asemenea, şi directorul regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dr. Zsuzsanna Jakab, a declarat în ceea ce priveşte epidemia de rujeolă din România că îmbolnăvirea ar fi putut fi prevenită prin vaccinare, vaccinurile fiind sigure şi eficiente.
ADEM România este o asociaţie afiliată EAEPC (European Association of Euro-Pharmaceutical Companies), ce reprezintă un segment al sectorului de distributie angro, respectiv, include deţinători de autorizaţii de distributie angro, ce operează în afara lanţului de distribuţie clasic stabilit de o anumită companie (DAPP/producător), efectuând primordial comerţ intracomunitar, în conformitate cu Articolele 28 si 30 ale tratatului European. Cu toate acestea, membrii ADEM efectuează operaţiuni comerciale şi pe teritoriul României şi, implicit, îndeplinesc obligaţia de serviciu public, conform prevederilor Legii 95/2006, OMS nr. 131/2016 şi recent conform OMS 269/2017.