Importul paralel este operația prin care un medicament pentru care a fost eliberată o autorizație de punere pe piață de către Agenția Națională a Medicamentului sI Dispozitivelor Medicale(ANMDM) este introdus în România prin alte canale de distribuție decât cele agreate de deținătorul autorizației de punere pe piață a medicamentului respectiv; se acceptă diferențe minore între medicamentul importat paralel și cel care a fost autorizat de punere pe piață în România, cu condiția să nu existe nici o diferență în efectul terapeutic, în comparație cu medicamentul original care este distribuit direct;
ANMDM gestionează importul paralel al medicamentelor autorizate la nivel național, prin procedură „pur națională” sau prin procedurile de recunoaștere mutuală ori descentralizată, conform art. 28 și 30 din Tratatul CE.
Distribuția paralelă a medicamentelor autorizate la nivel european prin procedură centralizată (conform Regulamentelor nr. 2.309/1993/CE și, respectiv, nr. 726/2004/CE) este gestionată de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).
Medicamentele introduse în România prin import paralel nu pot fi distribuite sau vândute până nu este eliberată de ANM autorizația de import paralel (AIP).
In Romania exista 343 de AIP-uri,conform listei cu autorizatii de import paralel http://www.anm.ro/anmdm/_/IMPORT%20PARALEL/Situatie%20AIP_site_mai_2017.pdf