Adrian Ionel, șeful UNIFARM, compania națională care asigură medicamentele pentru programele naționale de sănatate ale Ministerului Sănătății lansează niște acuzații extrem de grave la adresa ministrul Folorian Bodog. Lipsa acută a vaccinului ROR vreme de 5 luni de zile în plină criză a rujeolei se datorează intereselor mercantile ale ministrului Florian Bodog.

“MSD-ul (n.r. companie producătoare de vaccinuri) în ianuarie anul acesta l-a anunțat pe dl ministru printr-un fax , doar pe fax, că are la dispoziție peste 400 de mii de doze de ROR, în luna ianuarie . Dl ministru decide să cumpere doar 109 mii de doze invocând probleme la producător referindu-se la un alt producător, GSK și nu cumpără ce i s-a pus la dispoziție deși era mare nevoie de toată această cantitate, invocând faptul că există stocuri care de fapt nici nu existau la vremea respectivă. După asta vine și ne spune că a identificat el 300 de mii de doze. N-a identificat nimic, erau dozele existente din ianuarie de la același producător, între timp au mai murit 10 copii. Cine răspunde?

El ar trebui să răspundă cu tot aparatul, au pus în balanță mercantil prețul acestor 300 de mii  de doze vs viața acestor 10 copii. Cu acele vaccinuri se crea o barieră naturală și firească, într-o lună exista efectul firesc al acestot vaccinuri puse la dispoziție și poate nu mai murea nimeni.”

Iată si declarația lui Florian Bodog: “Am identificat împreună cu firma producătoare un stoc de 300.000 de doze care va asigura necesarul până la sfârşitul acestui an. Suntem în curs de demarare a procesului de achiziţie şi pentru cele aproximativ 110.000 de doze care vor intrat în aceste săptămâni şi vor veni şi celelalte 300.000 de doze care acoperă necesarul României pe tot anul.”  făcută zilele trecute.

L-am sunat pe ministrul Florian Bodog care nu a dorit să comenteze declarațiile directorului Unifarm, dar mi-a cerut sa trimit întrebările în scris către Ministerul Sănătații, ceea ce am și făcut. Insă mi-a confirmat că cele 100 de mii de doze de vaccin care ar trebuit să ajungă deja la DSP-urile din țară sunt cumpărate de la MSD, compania care ar fi oferit vaccinirile Ministerului Sănătății în luna ianuarie . Ceea ce confirmă măcar parțial cele spuse de Adrian Ionel.Practic în ultimele cinci luni stocurile făcute de Vlad Voiculescu până în decembrie sunt singurele vaccinuri ROR cumparate de România in ultimul an. Jumătate de an actuala conducere a ministerului nu a reușit să  cumpere vaccinul împotriva bolii care a ucis un copil la fiecare două săptămâni. Până anul trecut aceste achiziții de urgență se făceau prin Unifarm, dela 1 ianuarie ministerul se ocupă direct de aceste achiziții.

Scriam aici pe 18 mai că pe siteul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile lipsesc datele referitoate la stocurile de vaccinuri din luna aprilie. Am trimis și o solicitare atunci la care nu am primit niciun răspuns până azi.  Iată de ce: 23 de județe plus capitala erau cu stocurile de vaccin ROR pe zero. Asta înseamnă zero vaccinări în comunitațile cu risc crescut. Las aici lista județelor: Argeș, Bihor, Botoșani, Brăila, Buzău, Caraș, Covasna, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Tulcea, Timiș, Teleorman, Vaslui, Vrancea, Ilfov plus capitala.

Tot Banatul făra vaccinuri, de acolo sunt cei  mai mulți morți. Nordul Moldovei, ultimul bebeluș mort e de la Iași. Si sud-estul României.În martie conform datelor oficiale de la Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile aveam 10 județe cu stocuri zero la vaccin ROR, la 1 mai jumătate din România nu mai avea niciun vaccin pe stoc.

Lasă un răspuns