Ministrul Sănătăţii a afirmat după întâlnirea de la Guvern că în acest moment există stocuri de vaccinuri ROR în toată ţara.

Conform acestuia, va mai fi nevoie de procedură de urgenţă pentru vaccinul ROR, iar pentru celelalte se va merge pe contract-cadru.

De asemenea, acesta a mai spus că până la finalul anului necesarul de vaccin ROR este de 400.000 de doze pentru a nu avea probleme şi că criza vaccinului va lua sfârşit anul acesta, urmând ca pentru 2018 să se efectueze contracte-cadru din timp.

„Am avut două întâlnire astăzi, am analizat situaţia, au fost prezentate toate problemele întâmpinate în ceea ce priveşte achiziţionare cu vaccin, s-a luat decizia ca toate procedurile de achiziţie de vaccin să se facă pentru minim 2 ani şi maxim 4 ani”, a declara ministrul Sănătăţii, adăugând că pentru toate vaccinurile se vor porni acordul cadru din timp.

De asemenea, acesta a precizat că în urma întâlnirii cu marii producători de medicamente, s-au depus modificări privind legea vaccinării, urmând ca acestea să fie discutate la nivelul Ministerului Sănătăţii. „La momentul de faţă există stocuri suficiente pentru vaccinul ROR, urmează să mai primim o cantitate la sfârşitul lunii viitoare”, a spus ministrul Sănătăţii.

România se confruntă cu o criză a vaccinurilor fără precedent. Deşi la sfârşitul lunii februarie zece judeţe din ţară nu mai aveau pe stoc vaccinul împotriva rujeolei, problema nu a fost rezolvată nici în prezent. Sunt în continuare cabinete din ţară care nu au primit suficiente doze, în condiţiile în care de la începutul epidemiei de rujeolă au murit 27 de persoane.

Probleme sunt însă şi cu celelalte vaccinuri din schema naţională de imunizare.

Ministrul Sănătăţii, Florin Bodog, a anunţat, în urmă cu două săptămâni, că 109.000 de doze de vaccin ROR, împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei, au fost trimise deja în judeţele ţării.

Ministrul Sănătăţii a precizat că pe lângă acestea vor mai fi disponibile alte 10.000 de doze care au fost adunate de la depozitele din ţară.

„Ministerul Sănătății este pe cale să rezolve problema cu vaccinul ROR. Am identificat împreună cu firma producătoare un stoc de 300.000 de doze care va asigura necesarul până la sfârșitul acestui an. Suntem în curs de demarare a procesului de achiziție și pe lângă cele aproximativ 110.000 de doze care intră în aceste săptămâni vor veni celelalte 300.000 de doze care acoperă necesarul României pe tot anul, în așa fel încât să putem recupera toate vaccinările antirujeolice care nu s-au făcut și în același timp putem să vaccinăm la timp copiii”, a afirmat Bodog cu prilejul unei dezbateri care a avut loc la Institutul Clinic Fundeni.

Bodog a spus că ministerul Sănătății va demara și un acord cadru care va avea o durată de patru ani pentru a asigura continuitate cu vaccin.

Lasă un răspuns