La finalul întâlnirii de la Guvern pe care a avut-o cu premierul Sorin Grindeanu, ministrul a anunţat că s-a semnat contractul pentru achiziționarea a 10 mii de doze de vaccin ROR, care protejează împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului.

Cantitatea este însă insuficientă, deoarece necesarul pe un an este de 350.000 de doze, potrivit medicilor de familie. „Am făcut o informare cu privire la aprovizionarea cu vaccinurile ROR pentru că este strigent la momentul de faţă. Am informat primul ministrul că astăzi se semnează pentru cele 10 mii de doze care sunt în ţară şi pot intra la medicii de familie de săptămâna viitoare”, a preciuat Florian Bodog.

În acelaşi timp medicii de familie spun că necesarul este mult mi mare. „Urmează să aşteptăm şi restul pentru că numărul de doze de vaccin ROR necesar într-un an în România este de peste 350 de mii”, a spus Sandra Alexiu, vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei Criza de vaccinuri s-a tot adâncit în ultima vreme. Sunt probleme mari cu TOATE serurile din schema naţională de imunizare.

Din maternităţi lipseşte în continuare vaccinul împotriva hepatitei B. Părinţii au primit şi o veste bună după mai bine de jumătate de an de aşteptare. Vaccinurile hexavalent și tetravalent au ajuns în mai multe judeţe din ţară. Dar nu sunt suficiente pentru toată lumea.

Medicii de familie atrag atenţia că tocmai lipsa serurilor duce la o scădere a ratei vaccinării. În ţara noastră, rata de imunizare este de 75%, cu 20 de procente sub limita recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţi.

Lasă un răspuns