ADEM este o organizatie de persoane fizice si juridice, neguvernamentala, fara scop patrimonial si independenta, cu sediul in Bucuresti. A fost infiintata si a devenit membru al asociatiei Affordable Medicines Europe in 2016 si reuneste pana in prezent sase companii membre. La nivel European, Affordable Medicines Europe inglobeaza peste 80 de firme din 23 de tari apartinand Spatiului Economic European (SEE).

Reprezinta un segment al sectorului de distributie angro, respectiv, include detinatori de autorizatii de distributie angro, ce opereaza in afara lantului de distributie clasic stabilit de o anumita companie (DAPP/reprezentant local al acestuia), in conformitate cu Articolele 28 si 30 ale tratatului European. In acelasi timp, membri asociatiei efectueaza operatiuni comerciale si pe teritoriul Romaniei, si implicit indeplinesc obligatia de serviciu public, conform prevederilor Legii 95/2006, OMS nr. 131/2016 si recent, conform OMS 269/2017.

In vederea implementarii Directivei medicamentelor contrafacute 2011/62/EU pana in Feb 2019, Affordable Medicines Europe alaturi de EFPIA, EGA, PGEU, GIRP este membru fondator al EMVO (Organizatia Europeana de Verificare a Medicamentului). Aceasta este o organizatie non-profit cu sediul in Luxemburg, ce urmareste implementarea unor reglementari care sa asigure un nivel de protecție al sănătății publice pe tot teritoriul Uniunii și sa evite denaturările de pe piețele interne.

Implicit, ADEM este co-fondator alaturi de ARPIM, APMGR, ADRFR si CFR al organizatiei de verificare a medicamentului la nivel national.

Conducere

Conducerea asociatiei este asigurata de Adunarea Generala a Membrilor, formata din totalitatea membrilor asociati ai ADEM. Pentru gestionarea activitatilor, membrii ADEM aleg o data la doi ani un Consiliu Director format din cinci membri, avand in fruntea sa un presedinte si un vicepresedinte. Conducerea executiva este asigurata de un director executiv. In prezent la conducerea executiva a asociatiei se afla Coralia Kreyer – Presedinte.