Avand in vedere interviul cu domnul ministru al sanatatii, Florian Bodog, difuzat de postul de televiziune Digi24 la data de 07.05.2017, in cadrul emisiunii “In fata ta”, ora 13:05, ne referim la afirmatiile referitoare la comertul intracomunitar, in contextul crizei sistemului de sanatate, asumate de dl.Florian Bodog, respectiv:

“Am informații că deja am fost reclamat la Comisia Europeană că am luat o decizie care blochează exportul intracomuntar. Reclamat de cei care fac exportul. (E o piață de) miliarde de euro, miza e strict financiară”

si facem urmatoarele precizari:

Reacţia autoritatilor se îndreaptă in ultimele luni, aproape exclusiv împotriva comerţului intracomunitar şi, implicit, a Tratatului de Funcţionare a Uniunii Europene (TFUE) care legalizează acest tip de operaţiuni, într-o încercare de disimulare de la cauzele reale ale problemelor grave din sănătate. Nu comertul intracomunitar este cauza acestei crize, ci un cumul de factori care provin de la fiecare nivel al lanţului de aprovizionare: producător-distribuitor angro-farmacie şi în principal politica de preţuri şi imposibilitatea găsirii unor soluţii sustenabile pentru intreg sistemul de sănătate din România, fără aplicarea unor măsuri restrictive.

Notificarea „Bruxelles-ului”, respectiv a Comisiei Europene, cum precizează ministrul Florian Bodog, urmăreşte să prevină crearea unor bariere tehnice în calea pieţei interne înainte ca acestea să se materializeze, în nici un caz să creeze noi bariere. În plus, notificarea se face pe o bază legală, până în prezent însă, o propunere legislativă pe tema interzicerii exportului paralel nu există pe site-ul Ministerului Sănătăţii, la proiecte în lucru sau în transparenţă, în temeiul prevederilor Legii nr.52 din 2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică. Prin urmare, notificarea interzicerii exportului paralel pe perioada de un an sau chiar pe o perioadă mai scurtă poate avea drept consecinţă o procedură de infringement din partea Comisiei Europene, în prezent existând deja deschisă o procedură prealabilă de infringement la adresa ţării noastre pentru încălcarea liberei circulaţii a mărfurilor în cadrul UE, încă din anul 2013 şi nu o reclamaţie la adresa domnului ministru. Neconformarea legislației naționale la cerințele normelor comunitare atrage declanşarea de către comisie a unei astfel de proceduri.

In acelasi timp, in cadrul interviului, domnul Florian Bodog a mai precizat urmatoarele, referitor la situatia vaccinarii in Romania:

  • Desi epidemia a fost anuntata cu 1 an in urma, nu au existat stocuri buffer (rezerva) care sa asigure necesarul de vaccinuri (de minimum 6 luni) si desi vaccinurile se achizitioneaza centralizat la nivel de UE si de stat, pentru Romania nu se cunosc cantitatile de vaccin necesare populatiei, astfel incat sa poata fi achizitionate cantitatile necesare reale;
  • Depozitele au fost notificate si marfa a ramas in tara
  • La medicii de familie exista vaccinuri
  • Vaccinul hepatitic nu a putut fi livrat de producatori

Apreciem echidistanta, profesionalismul si corectitudinea intrebarilor adresate domnului ministru, de catre cei doi realizatori ai postului Digi24, domnii Claudiu Pandaru si Florin Negrutiu si, in acelasi timp, publicarea dreptului nostru la replica la teaser-ul TV din data de 05.05.2017, ce includea aceste afirmatii. http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/ministrul-sanatatii-reclamat-la-comisia-europeana-718648

Pentru vizionarea integrala a interviului: http://www.digi24.ro/emisiuni/in-fa…

Pentru vizionarea integrala a dreptului la replica ADEM: http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/ministrul-sanatatii-reclamat-la-comisia-europeana-718648.

Lasă un răspuns